Συχνές ερωτήσεις

Ερωτήσεις που ακούμε συχνά πριν και μετά το χειρουργείο

Πόσο ασφαλής είναι η αναισθησία;

Στη σύγχρονη κτηνιατρική τα ασφαλή αναισθητικά σχήματα που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την φυλή, την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ζώου όπως επίσης και τα σύγχρονα μέσα παρακολούθησης των ζωτικών παραμέτρων του ζώου κάνουν την αναισθησία ασφαλές.

 

Σε κάθε ζώο που πρόκειται να γίνει γενική αναισθησία, προηγείται εκτενής κλινική εξέταση. Ζώα άνω των 8 ετών ή με παθολογικές καταστάσεις προτείνεται να γίνονται αιματολογικές και βιοχημικές αναλύσεις ούτως ώστε να γνωρίζουμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ασφαλή αναισθησία. Ακόμη και σε φαινομενικά υγιή ζώα θα μπορούσε να υποβόσκουν παθολογικές καταστάσεις που χωρίς αναλύσεις αίματος να μην μπορούσαν να διαγνωσθούν. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ενδεχόμενες υποβόσκουσες παθολογικές καταστάσεις προσαρμόζουμε το αναισθητικό σχήμα ή ακόμη αναβάλουμε το χειρουργείο μέχρι ελεγχθεί ή θεραπευτεί η παθολογική κατάσταση. 

 

Ποιά είναι η διαδικασία από τη στιγμή που φτάνει το σκυλί στην κλινική για στείρωση, μέχρι και την παραλαβή του; 

Το ζώο προσκομίζεται στη κλινική νηστικό από το προηγούμενο βράδυ. Μετά την προεχγειρητική κλινική εξέταση γίνεται ενέσιμη προνάρκωση. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά μετά τοποθετείται ενδοφλέβιος καθετήρας μέσω του οποίου χορηγείται παυσίπονη και αντιβιωτική προστασία όπως και ορός καθόλη τη διάρκεια του χειρουργείου. Ακολούθως προετοιμάζεται η χειρουργική περιοχή κουρεύοντας το τρίχωμα. Μετά γίνεται εισαγωγή στη γενική αναισθησία με τη βοήθεια ενός ενδοφλέβιου αναισθητικού. Τοποθετείται τραχειοσωλήνας για την διατήρηση της αναισθησίας μεσω εσπνευστικού αναισθητικού και για την παροχή οξυγόνου. Συνδέεται το ζώο με τα μόνιτορς και ακολουθεί η προεγχειρητική αντισηψία. Ο κτηνίατρος με την ομάδα του διενεργεί την χειρουργική επέμβαση και μετά το πέρας της παρακολουθεί το ζώο για την ομαλή ανάνηψη του. Ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται τηλεφωνικά για το τέλος της επέμβασης και μετά από σύντομη παρακολούθηση το ζώο εξέρχεται της κλινικής την ίδια μέρα.

 

Για αποφυγή εμετού πριν και μετά την αναισθησία, είναι σημαντικό να κρατήσετε το ζώο σας νηστικό για 8 με 10 ώρες πριν το χειρουργείο. Παροχή νερού μπορεί να έχει μέχρι και το πρωινό του χειρουργείου. 

 

 

Το ζώο μου θα έχει εξωτερικές ραφές; 

Για τα περισσότερα χειρουργεία χρησιμοποιούμε απορροφήσιμα ράμματα ενδοδερμικά. Αυτό σημαίνει ότι για πολλά χειρουργεία δεν έχουμε ραφές να βγάλουμε, παρόλαυτα είναι απαραίτητο το ζώο να επανεξετάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου σας. Για μερικά χειρουργεία, χρησιμοποιούμε εξωτερικές ραφές. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να ελέγχουμε καθημερινά την τομή για τυχόν ερεθισμό ή οίδημα καθώς επίσης να αποτρέπουμε το ζώο μας από το να γλύφει την τομή του. Συνήθως 10 με 14 μέρες είναι ο χρόνος ανάρρωσης ενός χειρουργικού τραύματος. Στο χρόνο αυτό περιορίζουμε την άσκηση του ζώου μας και απαγορεύονται τα μπάνια. 

 

Το ζώο μου θα ποναεί;

Οτιδήποτε προκαλεί πόνο στον άνθρωπο, δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο και στα ζώα. Τα ζώα όμως πολλές φορές δεν εκδηλώνουν τον πόνο με τον ίδιο τρόπο όπως οι ανθρώποι. Η παυσίπονη θεραπεία εξαρτάται από το χειρουργείο. Πολλές φορές ίσως να χρειάζεται μόνο ένα αναλγητικό αλλά κάποιες άλλες φορές να χρειάζονται περισσότερα από ένα. Για τα χειρουργεία ρουτίνας χορηγείται αναλγητικό πριν την χειρουργική επέμβαση και η δράση του διαρκεί για το υπόλοιπο εικοσιτετράωρο.  

 

Πόσες μέρες μετά γίνεται η αφαίρεση των ραφών;

Οι ραφές αφαιρούνται 10-14 μέρες μετά την χειρουργική επέμβαση, όσο δηλαδή είναι και ο χρόνος ανάρρωσης του χειρουργικού τραύματος. 

Θα πρέπει να αποφασίσω και για κάτι άλλο;

Καθώς το ζώο σας βρίσκεται υπό γενική αναισθησία για χειρουργείο ρουτίνας, θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες μικροεπεμβάσεις όπως για παράδειγμα οδοντιατρική φροντίδα, καθαρισμός αυτιών ή και τοποθέτηση του μικροτσιπ. Συζητήστε μαζί με τον κτηνίατρο σας για το επιπλέον εκτιμώμενο κόστος και αν χρειάζεται το ζώο σας μια τέτοια επέμβαση.

Η παραλαβή των ζώων γίνεται μεταξύ 08.30-09.00 και η ώρα παράδοσης προγραμματίζεται για το απόγευμα της ίδιας μέρας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία αφού ξυπνήσει από την γενική αναισθησία. 

Για οποιαδήποτε απορία σας για το ζώο σας ή το χειρουργείο, μη διστάσετε να μας καλέσετε στο 22-424251.

Άλλες ερωτήσεις

Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας της κλινικής;

Είμαστε ανοιχτοί καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή σπό τις 08:30-19:00, Σάββατα 08.30-14:00. Κυριακές είμαστε κλειστοί. Για επείγοντα παρακαλούμε όπως καλείτε στο 99-166100.

 

Θα πρέπει να κάνω ραντεβού;

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας εξετάζουμε μόνο με ραντεβού. Επείγοντα βλέπουμε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και έχουν προτεραιότητα. 

Ποιές μέθοδοι πληρωμής είναι αποδεκτές; 

Μετρητά και κάρτες. Πιστώσεις δεν γίνονται. 

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για ένα σκύλο να στειρωθεί; Η ηλικία διαφέρει όσον αφορά στα θηλυκά και τα αρσενικά;

Υπάρχουν διάφορες απόψεις μεταξύ κτηνίατρων. Η επικρατέστερη άποψη για τα θηλυκά είναι να στειρώνονται αμέσως μετά την ενήβωση τους, δηλαδή τον πρώτο τους οίστρο. Η σκοπιμότητα είναι να δωθεί ο χρόνος για την σωστή ανάπτυξη του ζώου και ιδιαίτερα του ουροποιητικού συστήματος και μετά να στειρωθεί.

Όσον αφορά τα αρσενικά και ειδικά φυλές με ιδίαιτερη τάση για μαρκάρισμα ή επιθετική συμπεριφορά καλύτερα να στειρώνονται σε ηλικία 6-12 μηνών ανάλογα με την φυλή.

Ισχύει ότι μια σκυλίτσα πρέπει να μείνει μια φορά έγκυος προτού στειρωθεί, για λόγους υγείας; Αν ναι, γιατί και αν όχι, πως προέκυψε η συγκεκριμένη αντίληψη;

Είναι άγνωστο πως προέκυψε η συγκεκριμένη αντίληψη ωστόσο ήταν για πολλά χρόνια άποψη και των ίδιων των κτηνιάτρων. Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση στο σχετικό μύθο ότι μια θηλυκιά σκύλα πρέπει να γεννήσει μια φορά τουλάχιστον.